11 Şubat 2013 Pazartesi

Kendi Desenimizi Kendimiz Nasıl Tasarlarız ?


  Merhaba bugün sizlere daha önceden bahsettiğim, desen tasarımını kendimizin yapabileceği basit yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bu yöntem kumaş boyamacıların,  cam - vitray seramik ve benzeri çalışmalar içinde bulunmuş arkadaşların zaten bildikleri yöntemlerdendir tahminimce. Bilmeyenler için ve  her tür boyama ve desen tasaramını kendisi uygulamak isteyen arkadaşlara kolaylık olması açısından paylaşmak istedim.
   
   Öncelikle kendi desenimizi tasarlarken uygulanabilecek  bir iki farklı yöntem mevcut ilk göstereceğim yöntem de kağıdı direk ikiye katlama yöntemini uyguluyoruz.  Bir A4 kağıdını ya da parşömeni ikiye katlıyoruz. Gelişi güzel içimizden geldiği gibi, istediğimiz deseni uygulayabiliriz. Ben çiçek ve dal desenleri uyguladım. Bunları çizerken çeşitli objelerden yardım alabiliriz..
 
 
 
 
 
Çizimimizi tamamladığımıza karar verdikten sonra ikiye katlı olan A4 kağıdını veya parşömeni ışıkılı masa uygulamasını andırması açısından, cama model arkada kalacak şekilde yapıştırıyoruz. Dışarıdan gelen ışık sayesinde arkada kalan modeli ikiye katlı kağıdın diğer yüzeyine de aktarmış oluyoruz.
 
 
 
 
 
İkiye katlama metoduyla, ışıklı masamız olmadığından camda gerçekleştirdiğimiz, yansıtma yöntemiyle;  modelimiz tamamlandı. Bu tamamiyle sizin kendinize özgü daraltılabilecek, ya da genişletilebilecek bir desen çalışmasıdır. Bitmiş şekli aşağıdaki gibi oldu.
 
 

    İkinci yöntem Kağıdı 4'e katlama yöntemiyle oluşturacağımız desenler... Bu kez bir parşömeni 4'e katlıyoruz.
 




    Parşomeni 4' e katladıktan sonra orta köşe kısmına yine kendi hayal gücünüze kalmış şeklimizi çiziyoruz, ben yine çicek uygulaması yaptım.   Deseni detaylandırarak dallar ve yapraklar minik tomurcuklar ekledim. Modelin tamamlanmışı bu şekilde oldu..





   Yine daha önce yukarıda yaptığımız şekilde modelin aynısını kağıdın diğer kısımlarına da aktarmaya geldi sıra, kağıdımız 4'e katlı olduğu için önce bir kısmını sonra topluca diğer kısmını yansıtacağız..



Yine Camda deseni önce bir kısmına sonra dikdörtgen şekilde tam ortadan katlayıp diğer kısmı topluca yansıtmış olacağız.




 Desenimizin bitmiş şekli budur.. Bu da 4'e katlama yöntemiyle oluşturduğumuz desen çalışmamızdı, herkes kendi istediği gibi, kendi hayal gücüne uygun olarak çok farklı çalışmalar da yapabilir tabiki...
 
 Bir diğer yöntem desen kaydırma yöntemi: 

 Bu örnekte ise yine kendi oluşturduğumuz desenleri kullanarak, desen kaydırma yöntemi ile daha da başka desenler yaratmayı sağlıyacağız. Üstte yeni deseni oluşturacağımız temiz parşömen kağıdımız.  Burada daha önce kendi tasarladığımız bir deseni temiz kağıdın altına yerleştirerek model oluşturuyoruz.  İstediğimiz kısımlarını alarak ve desenleri istediğimiz şekilde aşağı yukarı, sağa ya da sola kaydırarak  üsteki temiz kağıda yepyeni desenler yaratmış oluyoruz. Ben ilkin yaprakları kullanmak istedim.




   Yine alttaki kendi desenimizi kullanarak, kaydırarak yaprakları istediğim noktalara yerleştirdim. Daha da başka desenimden de çiçek kısmını almaya karar verdim ve aşağıda görüldüğü gibi bir desen kağıdını çekip, diğerini aşağıya yerleştirerek, bambaşka desenler oluşturdum. Simetrik olması önemli değil, aşadığaki çalışma asimetrik bir uygulama, tam simetrik bir çalışma değil, isteyen, yukarıdaki yöntemleri kullanarak, tam simetrik çalışabilir.

 

   Klasik Türk nakış desenlerine benzedi biliyorum. Bu desenler pek herkesi açmıyor, ama yabancı sitelerde görünce "Bayılıyoruz"! Ben eski Türk desenlerini ve  kilim desenlerini havlulara uygulamış yabancı  firmalar gördüm. Çalışmalar Mükemmel olmuş! Ama işte bizimkiler yapınca nedense beklenilen geri dönüş alınamıyor.....
 
  Klasik Türk nakış desenlerini de çok seviyorum  gerçekten, harika desenler var. Nakış işlerinde, kumaş boyamalarda, hatta Çini ve Vitray süslemelerinde mükemmel desenler var... Bu arada ben bu uygulamanın sadece klasik tarz çalışmalar için olmadığını da anlatmak adına Geometrik desenler de uyguladım. Aşağıdaki deseni geometrik şekilleri kullanarak yukarıda bahsettiğim  4'e katlama yöntemiyle gerçekleştirdim.. Geometrik şekillerle veya tamamiyle sizin hayal gücünüze kalmış desen tasarımlarınızı, tamamiyle size özel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
 




  Bu örnekle de güzel bir boyama işlemi gerçekleştirilebilir belki de;) Herkese sevgiler.






48 yorum:

  1. Sevgili Handan Hanım,

    Çok yararlı bir yayın olmuş. Anlatımıyla, görselleriyle çok öğretici ve yol gösterici gerçekten.
    İhtiyaç duyup merak edenler için çok faydalı yöntemler.

    Ellerinize sağlık, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NOWACRAFT; beğenilmesine sevindim, arkadaşlarımızın işine yararsa ne mutlu.

      Sil
  2. çok pratik beğendim.. etamin bile yapılabilir bu yöntemle özgün bir şekilde. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. cnmmmm valla ne güzel yöntemlermiş bilmiyodum hiç bunları. Harika motifler yaratmışsın, en son görselde çizdiğin motif yaz sezonunun en popüler deseni ne güzel fikir verdin çok güzel şeyler çıkar bunlardan:))) teşekkürler bu güzel paylaşımın için
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melislicious; Melis'ciğim, beğenmene sevindim canım, çok teşekkürler, herkes kendi hayal gücü doğrultusunda farklı şeyler elde edebilir;) sevgiler canım.

      Sil
  4. Bu yetenek ben de olsa çok mutlu olurdum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra Mutlu; Hümeyra hanım, vardır vardır, neden olmasın:).

      Sil
  5. Nefis bir anlatım, harika bir yazı, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bahar006; çok teşekkürler, yararlı olduysa ne mutlu:) sağolun.

      Sil
  6. Harika bir anlatım, büyük emek:) Ben bu tarz işler için photoshop kullanıyorum, tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seher Taşçı; Seher'ciğim, çok teşekkürler:) photoshop pek çok alanda kullanılabiliyor ama ben elde çizimin keyfini bir kere aldığım için, photoshop bazen pek tatmin etmiyor. Çalıştığım içim gereği hemen her program biz de var ama işte alışınca elde çizmenin keyfini alamıyorum onlardan.. Yine de bilmeyen arkadaşlarımız senin güzel tavsiyenle onu da deneyebilirler;) ne de olsa herkes elde tek tek uğraşmak istemeyebilir;)

      Sil
  7. Handan hanım,faydalı ve güzel bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.Size bir mail gönderdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayten; Hanım, güzel yorumunuza çok teşekkürler, e-posta okunmuştur, sevgiler.

      Sil
  8. Bayağı zahmetli bir iş, sonra onu nakış nakış işlemek...sonuç ne güzel oluyor ama...keşke ben de becerebilsem böyle güzel şeyleri ancak bakıyorum:) sevgiler Handan'cığım..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben; alışınca zahmetli gelmiyor bu yöntem yukarıda da bahsettiğim gibi pek çok alanda kullanılabilir.

      Sil
  9. Cok tesekkurler paylastiginiz bilgiler icin. Cok keyifli. Hic kendi kumasinizi urettirdiniz mi? Tabi az metrajlar olunca uretecek firma bulmak da zor oluyordur degil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ful Atolye; beğenmenize çok sevindim teşekkürler. Kendi kumaşımı ürettirmedim, bahsettiğim desen çalışmasıyla ilgili olarak soruyorsanız; onlar yukarıda özellikle bahsettiğim alanlarda kendi boyamalarımızı gerçekleştirmemiz içindi (işte kumaş üzerine normal boyamalar yapılırdı bir zamanlar özellikle yoğunluklu hatırlarsınız tahminimce, vitray boyamalar, cam boyamalar vs. pekçok alanda kendimiz uygulamamız için). Kendi kumaşımı ürettirmedim ama hiç aklımdan geçmedi değil eskiden özellikle çok isterdim bunu şimdilerde unuttum bile, insanı bazı şeylerden vazgeçirecek çok etken oluyor, bir kumaş fabrikasıyla görüşmek gerek;) ama elbette maliyetli birşeydir diye düşünüyorum. Sevgiler.

      Sil
  10. Annemin kumaş boyamacılığa merak sardığı zamanlardan çok iyi bilirim bu yöntemleri. :) Kopya kağıdını çok kullanırdık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu BAYRAM; evet anımsamanıza sevindim;)hehe:)) öyleydi gerçekten.

      Sil
  11. Bilgiler harika ve blogumda olduğu gibi paylaştım :) Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben İyisimi; Beğenmenize sevindim, paylaşım için de teşekkürler:) sevgiler.

      Sil
  12. valla bravo ne önemli bir post bu.
    not aldım.
    çok faydalı.
    elinize sağlık.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone; çok teşekkürler farklı alanlarda arkadaşlarımızın işine yarayabilir diye düşündüm, sevgiler.

      Sil
  13. desenler süper gerçekten ben ilk defa böyle yöntemler gördüm ama şu ışık yansıtmasını anlamadım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardelen; beğenmenize sevindim. Işık yansıtması denilen olay; normalde cama (yani ışıklı bir alana; bu ışıklı masası olanlar için problem değil ama ben ışıklı masa herkesde olmadığı için, ışığın yansımasını cam olarak düşündüm) Camdan neticede bir ışık yansıyor ve siz herhangibir üzerinde yazı yazan ya da desen olan modeli cama koyduğunuzda üzerine temiz bir kağıt koyarak yada desenli olan kısım dışta desensiz temiz yüzü içte kalacak şekilde ikiye katlarsanız rahatlıkla, ışık sayesinde bir örneğini daha çizebilirsiniz, bunu anlatmak istemiştim. Sevgiler.

      Sil
  14. çok güzel anlatmışsınız..paylaşımınız için tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zerrin tekin; beğenmenize çok sevindim sevgiler.

      Sil
  15. keşke sizin kadar yetenekli olsam,bir eğitiminiz var mı acaba modelistlik gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pimkie; beğenmenize sevindim, kendimi çok yetenekli görmüyorum. Hakkımda kısmında belirttiğim gibi stilistlik kursu başka olmak üzere pekçok kursa katıldım, modelistlik eğitimi almadım. Teşekkürler:) sevgiler.

      Sil
  16. desenlre gerçekten bayıldım...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gurme Şirine; beğenmenize çok sevindim, bu teknikle herkes başka birşeyler tasarlar belki de;) sevgiler.

      Sil
  17. Bu postu da saklıyorum Handan Hanımcım :)

    Keyifle okudum, katladım bilgisayarın cebine koydum. Arada çıkarır çıkarır bakarım. İyi ki paylaşmışsınız, çok faydalanacağım ben de.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan Kanber; Nurdan Hanım, beğenmenize sevindim, arkadaşlarımızın çeşitli alanlarda işlerine yarayabilir diye düşündüm, sevgiler benden de..:)

      Sil
  18. Tertemiz, pürüzsüz bir anlatim ve hepimizin biryerlerde faydalanabilecegi bir konu... Emeklerinize, anlatiminiza saglik.... Sevgilerimle, takipcinizim..::)

    YanıtlaSil
  19. Canım çok faydalı bir anlatım olmuş.Pek çok kişiye ilham vereceği kesin..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. süper.. ayrıntılar için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. hahh adını ögrendım :)) googoook yazmak zor o ları saymak gerek:))

    YanıtlaSil
  22. eline sağlıkkk am çok meşakatli bi işmiş sahiden:)

    YanıtlaSil
  23. ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK ZORDUR DESEN DİZAYN ÇOK HOŞ ÇİZİM...BAYILDIM ...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  24. Çok yararlı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Arkadaşlar değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum sağolun.

    YanıtlaSil
  26. Bende aynı yöntemle desen ve dantel tasarımı yapıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkan; güzel bir yöntem değil mi, tahmin ediyorum uygulayıcısı çoktur, bilip uygulayanın, severek kullandığı bir yöntem:), sevgiler.

      Sil
  27. canım benim bu harika bilgi için teşekkür ederim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil Aslan; rica ederim, Sevil'ciğim, uygulamak isteyenler olursa diye paylaştım, sevgiler:).

      Sil
  28. Merhaba, bak bu harika adlı arkadaşa ulaşamıyorum.Kendine ilete bilirmisiniz. Bir de arkadaşların bazılarında bağlantı adresleri olmuyor, ancak yorumları olursa ulaşılabiliniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkan; Hanım, ben bu konuda bağlantı ayarlarıyla ilgili iki kez yayın yaptım birisi de sabit duruyor sağ sütundaki barda. Ancak insanların ilgisini sanırım çekmiyor, başka bloggerlar da anlatmaya çalışıyorlar onlar da yayın yapıyorlar bu yönde benim dikkatimi çekiyor, ben ulaşabilirsem ulaşmaya çalışayım, bağlantı ayarları açık olmayınca kişilere ulaşamıyoruz, ama arkadaşlarımızın çoğunun dikkatini çekmiyor yazılar sanırım. Bu konu önemli gerçekten, teşekkürler.

      Sil