Merhaba, bir hayli ara verdim yayınlarıma, ani bir kararla tatili Foça ve İzmir hattında geçirdim. Çok hızlı geçti ve gelişti herşey, Izmir'de görüp tanışmak istediğim blog arkadaşlarıma hiç zaman kalmadı, birdaha ki sefere inşallah, hoş o kadar çok isim varki:) ne zaman kiminle buluşurdum onu da bilemiyorum, malum aynı şehirde bile olsalar her blogger birbiriyle mutlaka görüşüyor, haberleşiyor diye birşey yok. Artık başka sefere inşallah vakit ve imkanlar karşılıklı uyarsa tanışırız; ). En kısa sürede yeni yayınlarda buluşmak üzere.
30 Ağustos 2014 Cumartesi
13 Ağustos 2014 Çarşamba
Bazı Dikiş Problemlerinin Nedenleri ve Çözümleri
Merhaba dikiş makinesinde yaşadığımız bazı problemlerin çözümlerine ayırmak istedim bu yayını. Bu konuda uzman olmadığımın altını çizerek; Dikiş makinelerinin kullanma kılavuzlarında da yer alan bilgiler içeriyor bu yayın. Dikiş makinenizin kullanma kılavuzunu alır almaz bir adet de fotokopisini çıkartmanızı öneriyorum bu arada. Mutlaka bulunsun. İnternet üzerinde bu tarz kılavuzlar bulunsa da o an internet bağlantınızın olmaması ihtimali gözardı edilmemeli.
Bazı Dikiş Problemleri'nin Nedenleri/ Çözümleri
Problem:Dikim Yeri Büzülmesi; Nedenleri
1- İğne iplik tansiyonu çok sıkı (Tansiyonu kumaş cinsini ve üst üste dikilip dikilmediğini dikkate alarak ayarlayınız!)
2- İğne ipliğin düzgün takılmaması (Normal işaretlenen güzergahtan ipinizi takıp takmadığınızı kontrol ediniz)
3- İğnenin kullanılan kumaşa göre çok kalın olması. (İnce kumaşlara uygun dikiş iğnesi seçilmeli, jarse kumaş ise özel jarse iğnesi kullanmalısınız)
4- Kullanılan kumaş için dikişlerin çok kalın olması (Dikiş sıklığı ayarını yapınız ve aynı kumaşın farklı bir parçası üzerinde baştan dikiş sıklığı ayarlanmış birkaç deneme yapınız) / (Ayrıca desenli dikişlerden birini ince kumaşlarda uygulayacaksanız öncesinde mutlaka bir kaç deneme yaparak, dikiş sıklığı ayarlarını kontrol ediniz!)
Problem: Masura İpliği Kopması; Nedenleri
1- Masura ipliğinin mekiğe düzgün geçirilmemesi (Kontrol ediniz!)
2- Mekikde tiftiğin birikmesi (Kontol ediniz ve temizleyiniz)
3-Masuranın zarar görmesi veya rahat dönmemesi, rahat dönmesini engelleyen iplik birikimi ve sarması (Kontrol ediniz; Masura tutucusunu temizleyiniz, plastik masuralar kırılmış olabilir, değiştiriniz)
Problem: Kumaşın Düzgün İlerlememesi
1- Dişli tiftik ile tıkanmış olabilir (Kontrol ederek temizlenmeli)
2- Dikişler çok ince (Daha kalın dikiş seçiniz)
3- Kumaş cinsi ve dikiş türünden kaynaklı bir ağırlık olabilir (Farklı ayaklar kullanmayı gerektiren durumlarda farklı ayaklar kullanılarak kumaşın düzgün dikilmesi ve ilerlenmesi sağlanabilir)
Problem: Makinenin Çalışmaması
1- Makine prize takılı değil (Kontrol ediniz)
2- Mekikde iplik sıkışmış (Kontrol ediniz ve temizleyiniz)
Problem: Makinenin Sesli Çalışması
1- Mekikde iplik sıkışmış (Kontrol ediniz ve temizleyiniz)
2- Tiftiğin mekikde birikmesi (Kontrol ediniz ve temizleyiniz)
Problem: İğne İplik Kopması (Normal ip geliş güzergahındaki kopmalar)
1- İğneye ipliğin düzgün takılmaması (Makine üzerinde de numaralarla belirlenen güzergahtan ipin gelip gelmediğini kontrol ediniz ve uygun sıralya ipi takınız)
2- İğne iplik tansiyonu çok sıkı (Kontrol ediniz; ayarı kumaş cinsi ve uygulamaya göre düzeltiniz)
3- İğne eğri veya kör (Kontrol ederek yenisini takınız)
4- İğnenin yanlış takılmış olması (Kontrol ediniz ve iğne kökünun düz kısmının yuvada arka kısma yaslı olup olmadığını kontrol ederek düzeltiniz. İğnenin düz yüzü arka kısma bakmalı)
5- Kumaşın dikimden sonra geriye doğru çekilmesi (Tansiyon ayarlarını kontrol ederek kumaşa uygun ayara getiriniz)
6- İğneye göre ipliğin çok kalın ya da ince olması.
Problem: Boş Dikişler
1- İğnenin yanlış takılmış
olması (Kontrol ediniz ve iğne kökünun düz kısmının yuvada arka kısma
yaslı olup olmadığını kontrol ederek düzeltiniz. İğnenin düz yüzü arka
kısma bakmalı)
2- İğne eğri veya kör (Kontrol ederek yenisini takınız)
3- İğne ve/veya ipliklerin yapılan dikim için uygun olmaması. (Kumaş cinsine uygun seçilmiş dikiş sıklığı ayarı yapılmalı, iğne; kumaş cinsine uygun olmalı ve dikiş tansiyonu kumaş türüne ve katına uygun seçilmeli)
4- Esnek ve çok ince sentetiklerde uygun iğne olmaması (Jarse iğnesi seçilmeli)
5-İğneye ipliğin düzgün
takılmaması (Makine üzerinde de numaralarla belirlenen güzergahtan ipin
gelip gelmediğini kontrol ediniz ve uygun sıralya ipi takınız)
Problem: İğne Kırılması
1-İğnenin yanlış takılmış
olması (Kontrol ediniz ve iğne kökünun düz kısmının yuvada arka kısma
yaslı olup olmadığını kontrol ederek düzeltiniz. İğnenin düz yüzü arka
kısma bakmalı)
2- İğne eğri veya kör (Kontrol ederek yenisini takınız)
3- İğne vidasının gevşek olması
4-İğne iplik tansiyonu çok sıkı (Kontrol ediniz; ayarı kumaş cinsi ve uygulamaya göre düzeltiniz)
5-Kumaşın dikimden sonra geriye doğru çekilmesi (Tansiyon ayarlarını kontrol ederek kumaşa uygun ayara getiriniz)
6- İğnenin kullanılan kumaşa göre çok ince olması
7- İğne kumaşdayken desen seçme düğmesi döndürülmesi.
Umarım faydalı olur, yorumlarınız, ilave ya da düzeltmeleriniz mutluluk verir.
Sevgiler.
8 Ağustos 2014 Cuma
Zebra Desen (Baskılı) Elbiseler
Merhaba çok sevdiğim Emel Ablam; zebra desenli bir elbiseyle yanıma geldi ve "bunu nasıl değerlendirebiliriz sen pek çok örnek bulursun hangi renkle birlikte kullanalım, nasıl bir değişiklik yapalım" demesi üzerine ben de araştırmalara koluydum. Bundan bir önceki yayında bahsettiğim 46 beden elbiseyi 38 bedene dönüştürmem ve minik bir parça değişiklik yapmam üzerine çevremden sürekli benim şu elbiseyi de şöyle bir şey mi yapsak söylevlerinin arasında kaldım. Dilerim ses çıkarmamam üzerine bir süre sonra suskunluğa çekilirler;)) yoksa gözüm korkmaya başladı. Ama öncelikle kıramadığım Emel Ablamın elbisesi için araştırmalar yaparken bulduklarımı sizinle paylaşayım. Benim de elimde zebra desen kumaşım var bu benim için de iyi bir araştırma oldu...
Burada hem şık, hem de daha sade örneklere yer verdim.
Ben zebra desenin iddialı yapısından ötürü daha fazla renkle karıştırılmasının çok hoş olmayabileceğini düşünenlerdenim. Desenin tonuna göre en çok siyah ve beyaz renkle birlikte dikebilir ya da dikmeniz hoş sonuçlar doğurur diye düşünüyorum.
Seçtiğiniz modele göre biçki şemanızı daha incelerken nereyi siyah (ya da ne renk istiyorsanız) nereyi zebra desen yapmak istediğinize en başında karar verip ona göre kesmeniz yerinde olur.
Renk katmak istiyorsanız; gerek farklı bir ton kumaşla birlikte kullanarak gerekse soldaki örnekte olduğu gibi batik uygulaması gibi bir uygulama yapabilirsiniz.
Farklı bir kumaşı ek olarak kullanmak isterseniz bana göre tercih edilebilecek renk tonlarını pantone renklerinden seçtim. Birincil tercihler öncelikli tabiki
Her iki gruba ait renkleri de hem ek kumaş olarak uygulayabilir hem de özellikle bana göre "Aksesuarlarınızı" bu tonlardan seçerek de kullanabilirsiniz.
Eva'ya ait örnek çok hoş görünüyor gerek kumaş türü ve gerekse bu tarz dökümlü kumaş için seçilmiş uygun model uygulamasıyla harika bir örnek..
Gelelim Tom Ford'un 2013 Fall koleksiyonunda yer alan bu nefis çalışmasına... Model üzerinde görüp hayran olduğum bu çalışma onu giyenler farklılaştıkça nasıl da farklı bir hal almış. Bu arada modelin saç ve makyaj detayları kusursuz dikkat ediniz! Bunlar önemli çünkü model zaten çok iddialı...
Aynı modeli solda Rihanna ve sağda ise Marjorie Harvey giymiş. Yorum sizin. Bu desenle birlikteyken, bir gram fazla makyajın ve yapılan fazla abartı bir saçın bile nasıl göze battığını farketmişsinizdir! Kısacası bu desen hem çok güzel hem de çok iddialı olabilen ama doğru kullanıldığında doğru etkiyi bırakabilecek bir desen..
Bakalım ben de sevgili Emel Ablamın elbisesinde nasıl bir değişiklik yoluna gidip sizinle paylaşacağım, sonucu ben de merak ediyorum ama çok fazla detay olmayacağını tahmin etmişsinizdir, çünkü desen yeterince iddialıyken, fazla detaya hiç gerek yok!
Sevgiler.
Görsel Kaynaklar: Bestontop.com, huffingtonpost.com, chiarafashion.com, dailymaily.com, dressity.com, dorothyperkins.com, starstlyle.com, DKNY, fashionbombdaily.com
5 Ağustos 2014 Salı
Kırmızı Abiye Elbise ve Mini Dönüşümü
Merhaba özel bir gece için elbise arayışlarım sürerken bir türlü gönlüme göre seçenek bulamadım. Bulduklarım ise inanılmaz yüksek fiyatlı her yeri allı pullu dantelli, modeli olabildiğince basitleştiren süslerle doluydu. Allı pullu giysilere karşı değilim, bilakis yerinde kullanılınca hoş da duruyor fakat benim gördüğüm örnekler ya aşırı derecede sade ya da fazlasıyla süse püse sahiptiler. Yılmadım araştırınca bir elbise buldum ama oldukça büyük bedendi (46 beden) ve 38 bedene küçültmem gerekiyordu!.. İşte öncesi ve sonrası...
46 beden olan elbiseyi 38 bedene uyarladım öncelikle, biraz zor oldu ama oldu;)! Kolları çıkarttım ve sırt kısmını ve omuzları da kendime uyarladım, etek boyu da kısaltıldı elbette ve siyah güpür arayışlarına girdim süslemek için...
Koca şehirde gönlüme göre siyah güpür bulamayınca açık renk alıp boyamaya karar verdim. Yukarıda da belirttiğim gibi naylon karışık yapısı olan güpür, siyaha boyanmasına rağmen tarçın-kahve oldu. Ama pamuklu dokusu olan çok güzel boyandı. Tuhafiyeci her ikisininde -Mükemmel boyanacağını- söylemişti oysa! Öncelikle boyamak istediklerinizi ıslatıyor ardından boyayı karıştırdığınız ılık su dolu kaynatma kabında 30-40 dakika kaynatıyorsunuz.
Son olarak boyanan siyah güpürlerin üstünü siyah kristal taşlarla süsledim.
Sonuç ön ve arka
Elbise aslında parlak değil ama flaştan parlak görünmüş! Gece sonunda eve geldikten sonra çekindiğim bir fotoğraf, düğün salonundakiler çok çok karanlık çıkmışlar.... ne yazık ki...
Etiketler:
Abiye,
Abiye elbise,
Dönüşüm,
Kırmızı,
Kırmızı Abiye
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)