30 Ocak 2013 Çarşamba

Sürprizli Kumaş Boyama Panço

   Merhaba neye niyet neye kısmet demişler ya büyükler aynı öyle oldu bu çalışmam. Tamam boyama çalışmalarının sürprizli sonuçlar doğurduğunu biliyorum, 20 li yaşlarımdan beri çok boya yaptım annemin sürekli itirirazlarına rağmen. Ama genelde klasik tarzda; büyük kaplarda. Arada Makinede.. Tutmazsa diye çekindim hep, ama tuttular genelde beklediğim sonucu da aldım, ancak bu sonuç gerçekten beni şaşırttanlardan oldu:)) Hayır bir de hafta başından beri sürekli beni güldüren şeyler yaşadım. Gerildiğim de oldu ancak genelde gülümsedim, bunu da öyle karşılıyorum;)) Dostlar eksik olmasın, çok güldürüp rahatlattılar.
 
 
 
 
   Öncelikle düşlediğim çalışmadan bahsedeyim, Kırmızı ve Vişne rengi karışık olacaktı,  öncelikle açık renkten başlamak gerekliydi. Pançomun önündeki düğmeleri de sökerek çalışmaya başladım. 1 litrelik bir cezvede 1 litre suyu kaynamaya yakın indirdim. Boya yaptığım çok büyük ve eski tencereyi bulamayınca; 2250 gram olan yoğurt kaplarını kullandım. Miktarını belirtiyorum ki; bir kaba neler sığdığı anlaşılsın. Önce Victoria 8 Numara kırmızı toz boyayı yoğurt kabına boşalttım ve üzerine sıcağa yakın olan 1 litrelik suyu döktüm. Ardından önceden ıslatılmış ve fazla sularını sıktığım pançonun yalnızca yarısını bu kabın içine daldırdım. Renk öncelikle istedğim kirmzı gibi durdu çok sevindim. İki saate yakın bu kapta beklettikten sonra kenarından biraz sıktırarak, diğer renge geçmek istedim ki; rengin tam olarak beklentime yanıt vermediğini anladım çünkü pançonun dokusu, sentetikli ve bir tuhaftı.. Neyse tam olarak beklediğim gibi olmayacağını anlayınca  yaklaşık  son 1 dakikada da geri kalan kısmını kaba batırmaya karar verdim...  Umduğum değil , bulduğum "Degrade" ye razı geldim ve yine gülümsedim...

 
İşte bulduğum "Degrade" yani renk geçişli Pançom..
 

 
 
Dip not: Sizler bulduğunuzu değil, umduğunuzu elde etmek isterseniz daha pamuklu olduğundan emin olduğunuz giysileri deneyebilirsiniz değerli arkadaşlar. Bu pançonun içinde yün ve sentetik oranını gösteren bir ibare yoktu, ben de çok yumuşak olduğundan pamuklu yanılgısına düştüm.. yine de fena değil sanki... oldukça açık renk bir jean ile fena olmayabilir;) Sevgiler...
 
 

31 yorum:

  1. amanın çok mantıklı...
    çok da güzel olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gurme Şirine; teşekkürler, fena olmadı, her işte bir hayır vardır diyorum:)).

      Sil
  2. Yaaaa... Ne güzel boyanmııış, gerçekten... çok hoş bir renk olmuş, dediğin gibi geçişli... pançonda çok şıkmış hani :)
    Birkere deneme yapmıştım bir pantolonumu boyamaya kalkışmıştım, sonuç hüsran olunca bir daha denemedim, ama şimdi senden cesaret aldım beyaz kot pantolonumu siyaha boyamak istiyorum, bana taktik verir misiiin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banuca; Banu Hanım, ne demek seve seve makinede yapmak da pratik artık ama eski bir kapta da yapılabilir, sürekli kaynatacaksanız karıştırmanız gerekiyor yüksek ısı alan yerler farklı ve tuhaf bir parlaklığa sahip oluyor, esasen boyama işleri, annemin itiraz ettiği kadar var zahmetli ve sürprizlerle dolu, beklentilerin karşılığını alamama da var işin ucunda. Eski bir derin tencere ya da kazan vari birşey de yapacaksanız koyu renkleri karıştırmanızı tavsiye ederim, çünkü parlama yapabiliyor dibinde öylece beklerse ısından dolayı, ama makinede yaparsanız genelde böyle bir sorun olmuyor, önceden boyayı başka bir kapta eritip deterjan aldığı sırada öyle döküyorum. Tabiki makineye önceden ıslatılmış olarak koyuyorum boyanacak giysiyi.. Sevgiler.. Yardımcı olabileceğim birşeyler olursa seve seve yardımcı olurum ne demek..

      Sil
  3. ben de benzer bişey yaşadım bi ara paylaşacağım blogda..senn sonuç şahane olmuş ama :)

    YanıtlaSil
  4. çok güzel olmuş ki :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Çok şık olmuş Handan Hanım; renk geçişi ve detayları harika. Üstelik Viktorya :)))
    Bu aralar dönemsel takıntımdan sanırım; panço sanki o dönemden çıkıp gelmiş gibi de göründü gözüme :)))

    Ellerinize sağlık, çok çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan Kanber; Nurdan Hanım, çok haklısınız gerçekten dönemsel bir çekim de var; Viktorya.. ayrıca renksel bir atıf da var Pembe:)! böyle avunabilirim yine de, olayları güzel yönleriyle görmek gerek... Sağolun, çok teşekkürler, sevgiler, kocaman..

      Sil
  6. Bence sonuç çok romantik ,nostaljik bir hava katmış. renk seçimi çok güzel :)
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zulaltan filiz; Filiz hanım, çok teşekkürler:)

      Sil
  7. cnm fena değil deme kesinlikle çok tatlı olmuş:))) okadar tatlı ve soft bir pembe yakalamışsın ki bravo valla ellerine sağlık deseni de daha da güzelleştirmiş. Bana da rehber oldu bu postun pek fazla yapmadım kumaş boyama sayende öğrenicem:P teşekkürler
    öpüldün!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melislicious; Melis'ciğim çok teşekkürler, beğenmene sevindim canım:).

      Sil
  8. renk çok hoş olmuş, elinize sağlık.
    kumaş boyama benim de hep aklımda ama hiç cesaret edemedim, boyanın daha sonraki yıkamalarda atma riski var mı merak ediyorum.
    güzel günlerde giymeniz dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. handmade oz; beğenmenize sevindim, boyanın sonraki yıkamalarda atma riski olabiliyor, o nedenle oldukça az deterjanla ve elde tek tek yıkamak gerekebiliyor kötü tarafı bu;)... sevgiler.

      Sil
  9. Çok güzel olmuş başarılı bir çalışma eski rengine göre daha tarz oluş :) ayrıca bana fuşya trikoyu sormuştunuz yazınıza cevap yazdım bloğumda ilgilenirseniz iyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nuryyl; çok teşekkürler, cevabınızı da okudum sağolun:).

      Sil
  10. Sevgili Handan Hanım,

    Öncelikle boyama işlemini bütün ayrıntılarıyla ve fotoğraflarla anlatmanız çok iyi olmuş. Boyama yapmak isteyenler için çok yararlı bir deneyim ve paylaşım olmuş.

    Pançonuz renk ve model olarak zaten çok şıkmış. Ama boyama sonrası elde edilen degrade renkle şıklığın yanında sıcak bir renge de bürünmüş. Umduğunuz değil de bulduğunuz olsa da emeğinize değmiş bence.

    İyi günlerde kullanın, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NOWACRAFT; çok teşekkürler:) beğenmenize sevindim, bulduğumda olsa fena olmadı sanki;).

      Sil
  11. kovadaki kan lekesi benzeri halini görünce bir an ürktüm..:) ama sonuç gerçekten çok güzel olmuş.. ombrelere bayılırım.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jasea; doğrusu öyle göründüğünü düşündüğüm için olabildiğince küçük vermeye çalıştım resmi;)) Çok haklısınız öyle görünüyor ilk bakışta, hiç fotoğraf vermeseydim de tam anlaşılmayabilir anlattıklarım diye ekledim:)), sevgiler.

      Sil
  12. Bence sonuç çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Ben de bir fırsatını bulabilsem kullanmadığım bi kaç parçamı böyle değerlendirmeyi düşünüyorum, denemeye değer.

    YanıtlaSil
  13. Kötü olmamış ki, bence oldukça da hoş durmuş. :] Daha koyu bir ton güzel olmaz mıydı o da güzel olurdu, ama bu da güzel olmuş. :]

    YanıtlaSil
  14. lisedeyken annemin güğümünde ilk boya denememi gerçekleştirmiştim
    tutmuştu ama annem çok kızmış
    ve güğümü bana defalarca yıkatmıştı :))
    sizin çalışma çok başarılı olmuş
    geçişin yumuşaklığı çok hoşuma gitti
    gerçekten çok yetenekli birisiniz handan hanım
    tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tulay Demirbas; evet bizim eski zamanlarımızda da çok merak vardı bu tarz konulara, çok teşekkürler;) deneyimini paylaştığın için.

      Sil
  15. Bence gayet güzel gözüküyor.Degrade kısmındaki yumuşak geçiş hoş duruyor.Güzel günlerde kullan.Pançoyla çok güzel kombinler yapacağından eminim(yaptığım şeyleri dolabımda uyumlu olabileceğini düşündüğüm kıyafetlerle mutlaka denerim)) :)

    YanıtlaSil
  16. merhaba ben de birşey sormak istiyorum sizlere bjk logolu nevresim takımını yıkarken mavi bir kot boyasını saldı ve sadece beyaz olan yerler mavi oldular.bende sadece mavi olan yerleri beyaza çevirmek istiyorum nasıl yaparım .direk beyaz boyayla boyasam siyahlı logolar bozulurmu sizce???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili biricik ertekin; beyaz boya var mıdır bilemiyorum. Ayrıca sadece o bölgeye beyaz boya dediğiniz kumaş boyalarından ufak var ya onlarla boyayabilirsiniz. Onda da onlar çok ufak olduğu için nevresim takımında işinize yaramaz tahminimce. Dolayısıyla beyazlatma işlemi için topluca birşey yapılacağından (Ki Beyaz kumaş toz boyası varsa) elbette logolu olan yerlerde büyük ihtimalle boyanacaktır. Bence nevresim takımını beyaz sabunla bir leğen ya da küvet içerisinde mavi olan alanları yıkamadan karar vermeyiniz, büyük ihtimalle o bölgeler açılacaktır diye düşünüyorum, hatta yıkandıkça mavinin çok uçuk mavi (beyaza yakın) olma ihtimali var bence. Direk beyaz toz boya ben hiç kullanmadım bilmiyorum bunun dışında. Ancak önerimi bir kere uygulamanızı tavsiye ederim, belki boyama işlemine gerek kalmayabilir belki de.. Sevgiler:)

      Sil