23 Ekim 2014 Perşembe

4. Hobi Etkinliği Hediyelerim


    Merhaba "O Bir Anne" bloğundan sevgili Müge Hanım, 4. Hobi etkinliğini  başlatmış ve ben de etkinliğe katılmak istediğimi belirtmiştim.  Eşleştiğim blog arkadaşım. Aynur Hanım: "Tutkun'un Dünyası" oldu:)


     Sevgili Aynur Hanım, özenle hazırladığı hem paketleri hem de içeriğiyle çok değerli çalışmalarını bana  ileterek beni çok mutlu etti:) Kendisine çok teşekkür ederim, Harika işli keseler, fular ve Siyah bir Porftöy çanta ile hem yaratıcılığını hem de zevkini ortaya koymuş doğrusu, çok beğendim her birini, yeniden ama yeniden çok çok teşekkür ederiyorum.  Bu güzel etkinlikler vasıtasıyla da bir çok arkadaşla tanışmış oluyoruz bunun için de ayrıca Müge Hanım'ın iyi niyet ve emekle sürdürdüğü Hobi etkinliği için de kendisine yeniden teşekkür ediyorum.




   Yukarıda gördükleriniz de benim kendisine hediyelerim;  broş yapımını dün paylaşmıştım. Diğerleri  ise daha önce bloğumda gördüğünüz çalışmalarımdan, umarım beğenir;)

22 Ekim 2014 Çarşamba

Kolay Broş Yapımı



    Merhaba soğukların kendisini biraz daha hissettirmeye başladığı şu günlerde boyunluk fular ve benzeri aksesuarlara ilgi de giderek yoğunlaştı. Geçen senelerde de yapmıştım boyunluk  (Snood). Genellikle yumuşak ama kalın penye kullanıyorum. Örgü olanların kimisi kişiye göre alerji yapabiliyor. Bir etkinlik için yaptığım bir çalışma bu, bir iki güne yayınını hazırlayacağım. Ama onun öncesinde bu kolay broşu evinizde hiç de sıkılmadan kolayca yapabilirsiniz. Malzeme seçimi ise tamamen size kalmış, özgürsünüz.

Ben evde bulunan malzemeleri değerlendirmek istedim. Evinizde bulunan küpe, ya da hazır süslerden yararlanabilirsiniz. Yine de; deri, küpe  ya da hazır süsler, japon yapıştırıcısı, nakış makası (bu makası size mutlaka tanıtmak istiyorum başka bir yayında harika birşey), iğne, naylon iplik ve başkaca süs iplikleri benim tercihim. 





   Ben hazır bulunan süsün uçlarına püskül yapmayı tercih ettim. Bunun için elinizdeki hazır süs -tuhafiyelerde satılıyor böyle şeyler-;(benimki baklava şeklinde görüldüğü gibi) onun aynısının kalıbını çıkartıp başka bir deriye onu kesiyoruz, ardından hazır iğneliği, iplik ile deriye tutturuyoruz. İğneye ipliğin geçmesinde ben -Balmumu- yerine ağzını açık bırakarak biraz kuruttuğum, "mat saç wax" ı kullanıyorum. Naylon iplikler ve nakış iplikleri lif lif ayrılır ve iğneye geçmekte sıkıntı yaratır bilirsiniz. Ağzı açık kalıp kuruduğu için  ipliğin ucunu balmumlayıp geçirmek yerine işlerimi kolaylaştırıyor, kullanmadığınız varsa denemenizi tavsiye ederim ancak çok kurutmayınız; çok işe yarıyor.

 


    Deri parçasına naylon siyah iple sabitlediğimiz iğneliğimizi hazır süsün arkasına japon yapıştırıcısıyla yapıştırdım ve broşum hazır oldu. Sizler buna benzer yalnızca bir deri parçasının üzerini süsleyerek çok daha farklı modeller elde edebilirsiniz, derinin üzerine kullanacağınız malzeme gerçekten de bizim hayal gücümüze kalmış. Atmayı düşündüğünüz çantalarınızın deri kısımlarını da bu tarz çalışmalarda kullanabilirsiniz.  Bugün kolay bir çalışma paylaşmak istedim, zira kışa girerken, evdeki fazlalıklar yeniden gözden geçiriliyor tahminimce,  ben bir sürü çanta ayırmıştım ki, bazılarını bu tarz çalışmalarda kullanmaya karar verdim. 

Sevgiler.

20 Ekim 2014 Pazartesi

Kamuflaj Bluz ve Pervaz




 
      Merhaba, kamuflaj kumaşa karşı ön yargılıydım, bu kumaşı seçen ben değilim. Ancak dikiş sırasında da öyle bir aşka geldim ki kamuflaja karşı ön yargımı yendim sanırım. Çünkü kumaş bildiğimiz klasik  görüntüsünün ötesinde yeşil kısımları parlak ve hafif yanar dönerli bir  yapıya sahip. Neyse sözü çok uzatmadan bu güzel çalışmayı sevgili blogger arkadaşım Melis  (Melislicious) için yaptığımı belirteyim kumaş seçimi de model seçimi de kendisine ait. Tek bir prova almadan yaptığım için aslında sonucu ben de çok merak ediyorum. Burda kalıbı da kullanmayınca çalışmanın sonucu beni de meraklandırıyor. Prova alamadım çünkü  malum sevgili arkadaşımız Melis artık evlenip başka bir şehre taşındı, umarım sonuç onu da memnun eder.


 Çalışmanın ilk kısımları; bu arada puantiyeli bir başka bluz daha dikiyorum.

 
    Bu arada bana pervaz konusunda soru gelmişti, esasen bu konu başka blogger arkadaşlarca da çok güzel açıklanmış olsa da, bana sorulması dolayısıyla anlatmaya çalışayım. Parmağımla işaret ettiğim bluzun tersinden görülen; dikilmiş hali yaklaşık 3-3,5 cnm genişliğindeki bant kısıma pervaz deniyor. Benim ifadelerimde de zaman zaman okumuş olabileceğiniz gibi ben arada halk tabiri olan "parça çevirme" tabirini de çok kullanıyorum, dikkatinizi çekmiş olabilir. Parça çevirme yani "Pervaz" ile yaka dikişini ya da kol dikişini (kolsuz bluz vs.) düzgün tamamlamak için  boyun oyuğunun ya da kol oyuğunun 4-5 cm genişliğinde kalıbını çıkartarak oluşturduğumuz  bu parçanın boyna veya kola uygulanmasıdır.


   Burda Dergisi'nin kalıpları üzerinde  genelde pervaz için de kalıplar bulunuyor. Eğer Burda kalıbı üzerinde çalışmıyorsanız,  kendi kalıbınızı bir şekilde farklı yollarla kendiniz oluşturduysanız yukarıdaki bluz gibi; yine kendi yaptığınız çalışma üzerinden, boyun oyuğunun bibebir kopyasını bir patron kağıdına en az 4-5 cm genişliğinde yukarıda görüldüğü gibi hazırlamanız ve kalıbı kullanarak oluşturacağınız kendi minik patronunuzla yaka pervazını kumaş üzerinden biçip dikebilirsiniz. Dikişte; pervazın bluzun iç kısmına uygulanması için kestiğiniz yaka pervazını, bluzun düz yüzüne (yüzleri birbirine bakacak şekilde) yerleştirip dikmeniz gerekiyor. Dönemeçler çok derinse, dikişin iç kısmında "çıtlatma" (makasla kesik atma) işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Bu pervazın kolsuz bluzlar vb. için  uygulanmasında  gereken prosedürde yaka için uygulanan mantıkla aynıdır. Pervazın bluzun dışına doğru  dikimi de söz konusu olabilir, daha çok; farklı ve spor bir hava yaratmak istenirse, pervaz uygulamasını bluzun dışına çevirmeniz ve yaptığınız işlem dikişini tersten yapmanız gerekiyor. Onun için bir örnek de bu yayında mevcut. 


 Umarım faydalı bir anlatım olmuştur.


8 Ekim 2014 Çarşamba

Gri Yarasa Kollu Triko Bluz


    Merhaba ne zamandır aklımda olan bir çalışma bu. Ben bu çalışmayı doğum günü hediyesi olarak hazırlasam da esin kaynağım aşağıda görülmekte, birebir aynısını yapmadım ancak bir parça uğraşmayla olabilecek bir model. Yukarıdaki model de giyince çok hoş duruyor.  Kendime de bir tane hazırlamayı düşünüyorum, yukarıdaki model gibi mi olur, aşağıdaki model gibi açık birşey mi olur bilmiyorum. Şehrimiz bir parça soğuk olur açıkçası tam karar vermiş değilim ancak trikodan hazırladığım için gayet sıcak tutacak birşey oldu bu.






    Hazırlık aşamasından çok kısaca bahsettim ki dikmeyi düşünenleri hevese getirsin. Yarasa kollu çalışmalar diğer dikiş işlerine göre oldukça basit.

 Yarasa kollu bir bluzumu kalıp olarak kullandım. Bilek kısmına manşet (bilekçe) yaptım. Ben genelde standart sayılabilecek  (kendimce) bir ölçü kullanıyorum bileklerde 21-22 cm'e 7 cm, tam uyuyor benim için, ne gevşek ne sıkı. Manşet için kestiğimiz parçayı tersi dışarı bakacak şekilde ikiye katlıyor ve overlok ya da zigzag dikiş atıyoruz, ardından bu kez dikişler içeride kalacak şekilde manşet kısmını ikiye katlayıp bluzun  bilek kısmında üst üste yüzleri birbirine bakacak şekilde overlok yapıyor ve dikiş atıyoruz ve manşetler bitiyor.



   Modele yukarıda görüldüğü gibi baştan karar versem de farklı hazır yakaları da denemeden edemedim ve nihayetinde krem rengi dantel yakayı kesip farklı yerleştirerek zigzag dikişiyle uyguladım. Bakalım kendim için nasıl bir şey yapacağım, bu modeli nedense çok sevdim bir seri üretme isteği oldu  açıkçası:).


 



2 Ekim 2014 Perşembe

Siyah Beyaz V Yakalı Elbise



   Son çalışmam bir siyah beyaz klasiği oldu.. V yakalı bir elbise vücutta çok güzel görünse de askıda tam olarak kendisini göstermiyor. Astarlı, gizli fermuarlı ve arkadan kapalı yırtmaçlı çalıştım. V yakalı çalışmalarda tam v dönen kısımda çıt-latmayı ve fazlalıkları almayı unutmayalım;) . Çıtları gösterdiğim fotoğraf enteresan bir şekilde kaybolsa da bunlar elde kalanlar;) 
                                                             Herkese iyi bayramlar;)