Merhaba ,
Önceki yayınımda ifade ettiğim üzere fotoğrafta gördüğünüz füme rengi şapkam, esasen kendime bir yeni yıl günü diktiğim hediyemdi. Kalıbı 90 yılların Burda dergisinden çıkarmıştım ama onu bulmam şuan için mümkün olmadığından, şapkamın üzerinden yeniden kalıp çıkararak sizlerle paylaşıyorum.
Aşağıda vereceğim ölçüler baş çevresi 56 cm olan biri için uygundur. Sizler de bu ölçülerle oynayarak kendi baş çevrenize göre sayıları eksiltebilir veya fazlalaştırabilirsiniz; zira hiç de zor bir çalışma değil zaten.
Öncelikle anlatma konusunda başarı sağlayamayabilirim ama görsellere bakarak iş kolaylaşacaktır. Zira buna benzer çalışmalar çocuk şapkaları olarak Burdalardan çıkartabilir kendi ölçünüze göre de rakamları arttırarak çalışabilirsiniz.
Şapkanın en üst kısmı için çapı 20cm olan bir yuvarlak çizmeniz gerekiyor, ben pratikliği sevdiğimden evde tam da 20cm çapındaki bir tabaktan yararlandım. Evet bu ölçü tam 56 cm çevresindeki bir baş ölçücsü için yeterli çünkü ben üst kısmı çok da geniş dursun istememiştim. Yine de bu ölçüler KALIP çıkartmak için uygun. Biçerken 1,5 cm en azından fazla kesmeniz gerektiğini hatırlayalım. AYRICA tüm kalıplardan ikişer tane kesmeniz gerektiğini ve tela kullanıldığını da hatırlatmak isterim, şapkanın içi ve dışı aynı, yani; içini dışa, dışını içe çevirerek takabiliyorum, astar yok.
Pratikliği seven biri olarak şapkanın dönecek alt kısmı için --ki ben döndürülecek kısmın geniş olmasını istediğimden bunu 10 cm tuttum-- 20 cm şapkanın üst kısmının devamı gibi düşünerek 10 cm genişliğinde çizikler atarak yeni bir halka daha oluşturdum; bu da şapkanın dışarıya döndürülecek kısmını oluşturacak. En alttaki komple kalıbı gördüğünüzde daha rahat anlayacaksınız.
Evet burada kalıbın tamamını görüyorsunuz. 20cm çapındaki şapkanın tepe bölümü ve bu bölümden itibaren 10'ar cm daha ilerletilmiş ayrı bir daire ise şapkanın dışa kıvrılacak kısmını oluşturuyor. Ayrıca şapkanın yan duvarı için 10cm'ye 62cm ölçüsünde dikdörtgen bir parça kesiyoruz.
Şapkanın dışa kıvrılacak kısmının biraz gergin ve çevirirken dik durabilmesi için açı vererek 5cm lik kısmını kesiyoruz.
Kalıpları şapkanın üzerine yerleştirdiğimde görünen durum işte bu şekilde ..
Görüldüğü üzere yan duvar kısmı bir parça daha geniş olduğundan üst kısma yedirerek tıpkı kol takar gibi takmaya çalıştım. Minik büzgüler--siz içten çıt atsanız dahi olacaktır-- çünkü yan duvar daha geniş dursun ama üst kısmı hafif yuvarlak görünsün istemiştim ben. O nedenle çıt atsanız dahi birkaç minik büzgü olacaktır. Farklı isteyen yan duvar ölçüsünü 63 cm den daha az tutabilir. Fitilli kadife kullanmam benim işimi kolaylaştırmıştı duruşu ve şapkanın dış çevresinin dönüşü açısından onu da belirtmek isterim.
Son görüntü ise bir önceki yayından..
Yapmak isteyenlere kolay gelsin.
Sevgiler.