Bu yayına başlamadan önce pek çok blogda özellikle dikiş ile ilgili projelere yeni yeni başlayan hatta dikişe basit işlerle başlamak isteyen arkadaşların özellikle de ya yastık diktikleri ya da dikmek istediklerini okuyor, görüyordum. Bunun üzerine nevresim takımlarında özellikle yastıklarda gördüğünüz, temiz bir dikiş sağlayan; "İngiliz Dikişini" anlatmak istedim. Aşağıdaki numaralı resimlerden 1'den 6'ya kadar ingiliz dikişini anlataya çalışacağım.
Öncelikle bu dikişin;
* Şifon ve organze tarzı ince ve kenarlarından çok atma yapan kumaşlarda,
* Gömlek dikişlerinde (özellikle erkek gömleklerinde gözlemlediğiniz, ve tabiki kadın gömleklerinde),
* Bazı spor ceketlerin dikişinde,
* Yastık dikişlerinde vb.,
temiz ve estetik görüntü sağladığından tercih edildiğini belirtmek gerek.
Ve gelelim ilk 6 resim ve sonrasına... Şimdi öncelikle şunu belirtmeliyim, ben ilk numarasız resimde kumaşa bakarak ben bununla ne yapsam; bir yastık kılıfı yapılacak ölçüde ancak, ama minik fırfırlı bir etek de olabilir diye düşününce; ilk altı resimde İngiliz Dikişini nasıl yapabilirsinizin yanıtı, devamında ise basit bir fırfırlı eteğin bitmiş halini bulacaksınız. Neticede etek yapmaya karar versem de özellikle de bu dikişi resimli olarak anlatmaktan vazgeçmek istemedim.
1- İstediniz ve amacınıza uygun ölçülerde kestiğiniz kumaşı desenli yüzü size bakacak şekilde makineye alıyorsunuz. Kenar kısmından 0,5 cm kalacak şekilde dikişe başlıyorsunuz. Farkındaysanız normal dikişlerimizde bizler desenli kısımları içeride ters kısımları ise dışarıda kalacak şekilde hazırlıyoruz. Bu uygulamada şimdi tam tersini yapıyoruz.
2- Kenarlarından 0,5 cm kalacak şekilde dikilmiş olan kumaşın fazlalıklarını alıyor kumaşı 0,3 cm kalacak şekilde kesiyoruz. Yok bu kadar küçük şeyi kesemem uğraşamam derseniz, bu şekilde de bırakabilirsiniz, tabiki bu durumda içeride kalacak kısım bir miktar geniş olacaktır.
3- Kumaşın desenli kısmını içeriye çeviriyoruz, görüyorsunuz desensiz kısım dışa geldi şimdi, tam 0,3cm kalmış ve dikilmiş desenli kenar içeride kaldı.
4-Şimdi ise görüldüğü üzere dikilecek kısmı; yani çalışmanın tersini makineye alıyoruz ve kenarlarından 1cm'e yakın bir dikiş uyguluyoruz. 0,3 cmlik önceden diktiğimiz kısım hemen içeride kaldı.
5-Çalışmanın kenarlarını iğne yardımıyla güzel bir şekilde düzeltmiştim dikmeden önce o yüzden dikerken hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Görüyorsunuz yastık kılıflarının iç kısmında olduğu gibi temiz bir dikiş oluyor.
6- Dikişin tersi ve bitmiş hali...Çalışmanın tersi işte böyle temiz görünüyor. Ben dikişin tam olarak neye benzediğinin iyice anlaşılması için özellikle tersinde bıraktım, çünkü bu dikişin önemi çalışmanın içinde temiz bir bitiş sağlamak. Artık ne kadar anlatabildim bilemiyorum, umarım görüntüler yeni başlayan arkadaşlar için yardımcı olacak türdendir. Ben bundan sonrasında bunu etek olacak şekilde hazırladım, bir kere aklıma taktım, öyle yapmak lazım;)
Bu eteğin bitmiş hali ama bunun lastikli özelliğinden yararlanarak bir üst olarak kullanılabileceğini de düşündüm, üstünüze bir bolero alarak, ya da almadan üst olarak da kullanılabilir sanki... Fazla renkli ve çiçekli oldu farkındayım ama eskiden ben de pekçok blog arkadaşımın yazdığı gibi özellikle koyu renk ağırlı, siyahlar griler, hani bunalım renkleri diye tabir edilen renklerden daha fazla hoşlanırdım, yıllar içerisinde daha da fazla renklenmek istiyor sanki insan... Sanırım kendimizi renklerin canlılığına kaptırmak hoşumuza gidiyor.