28 Ağustos 2017 Pazartesi

Mayo Dikişi

   Merhaba,


Bir önceki yayında söz verdiğim üzere mayo dikişi ile karşınızdayım. 
Geçen yıl tam da bu zamanlar dikişini yaptığım Mayonun aşamalarını sizinle paylaşıyorum. Yine bir Merkür gerilemesi vardı bu mayoyu diktiğimde ve yine bir Merkür gerilemesinde yayını yapmak kısmet oldu...!  

_ Bol fotoğraflı bir yayın oldu,  Mayo dikmeye cesaret edemeyenlere biraz cesaret versin istedim. Bu arada fotoğrafların üzerine tıklayarak dikiş detaylarını biraz daha yakından görebilirsiniz._


Öncelikle daha önce hiç mayo dikmemiştim ve dikebilir miyim diye düşünürken bir anda kendimi dalgıç kumaş ararken buldum. Mavi ve pembe ağırlıklı kumaşı çok sevdim. Kalın dalgıç kumaş olduğu için astar kullanmadım ancak göğüs ve ağ kısmı çift kat çalışıldı aşağıda da görebileceğiniz gibi.




Kalıp olarak; hazır aldığım bir mayomu kullandım. 
Ön kısmın derinliklerini daha sonra ayarlayacağımı varsayarak  fazla bolluk vererek biçtim. ilk kez dikeceğim için tedbirli olmak istedim. 

 Hazır aldığım mayonun göğüs kısmında bulunan pile uygulamasını ilk sol karede göreceğiniz gibi hemen gerçekleştirdim. Ortadaki karede ise yine göğüs kısmını çift çalışmak adına bir parça daha kestim. Sağ üstteki karede ise göğüs pileleri yandan dikilmiş ve üst kısmın büzgüleri lastik gerdirilerek dikilmiş  şeklini görüyorsunuz.



 Sol üst karede ise göğüs kısmının dıştan görüntüsü var. ikinci karede ise göğüsün önünden geçirilecek kurdale için iki tane birit hazırladım. Sağ karede ise biritleri yerleştirilmiş olarak görüyorsunuz.



Üst soldaki karede mayonun önü ve arkasını yanyana görüyorsunuz, birleştirmeden önceki kare. Arka sırt derinliğinin karırı size kalmış. Göğüs kısmını çift çalışmış ve biritleri tamamen yerleştirmiştim. İçeriden göstün alt kısmını dikmemiştim çünkü hazır satılan göğüs pedleri yerleştirilmemişti. Üst sağda; mayonun önü ve arkasının birleştirildikten sonraki şeklini görüyorsunuz.

 

 Burada hazır satılan göğüs pedlerini göstermek istedim. Bunlar terzi malzemeleri satılan yerlerde mevcut. Göğüs kısmını çift çalışmış pedi yerleştirdikten sonrada  ise göğüsün en alt dikişini çekmiş oldum.


 Hazır mayomun bir örneğini yaptığıma göre arkadaki bağlı kanatları da aynı modelde olduğu gibi yaptım. Tek bir farkla, ben göğüs kısmının arkadan bu şekilde çok uzun bağı olmasını istemedim  ve onun yerine aşağıda göreceğiniz şekilde renkli lastik kullandım. Bu lastiği yine terzi malzemeleri satan yerden almıştım metreyle ve arkasında kaydırmaz bantları da mevcuttu, işte bunu çok sevmiştim.


 İki üst karede üçgenlerin uçlarını sarı ile işaretlemiştim. İşte bu iki nokta, yine yukarıdaki sarı ile işaretlenen çizgiden dikilmiş ve lastikle birleşmiş  oldu. Yani yaklaşık 4 cm kadar mavi lastikle iki tarafından da birleştirilmiş oldu. Aşağıda bitmiş halinde de görebilirsiniz. Tüm karelerde görebileceğiniz gibi bitiş dikişleri; lastik gerdirilip, kumaş ise hemen içe çevrilerek Zigzag dikiş ile dikilmiştir.


Boyun kısmından geçecek lastik uzunluğunun kararı size kalmış en son olarak onu da dikiyoruz zigzag dikişle.



 Göğüs ve ağ kısmını çift çalıştığımdan sözetmiştim. Yukarıdaki karede de görülebileceği gibi ağ kısmını çift çalıştım ve ön ve arka birleştirilirken birlikte diktim.


Göğüs kısmına dikey yerleştirilen ikili biritten dantel geçirildi ve hafif gerdirilerek göğüs kısmı şekillendirilip fiyonk yapılmıştır.

Dikmek isteyene kolay gelsin. 
Güzel günler.

2 yorum:

  1. Muhteşem olmuş, ellerinize sağlık. Mayo dikmek cesaret işi :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş canım,gerçekten cesaret isteyen bir dikiş ve sen en başarılı şekilde bitirmişsin,mükemmel...güle güle kullan...

    YanıtlaSil