Merhaba,
İnstagram üzerinden yayınladığım bu yeleğin ölçüsünü soranlar oldu. Ben de ölçüleriyle birlikte daire yelek yapımını anlatmaya çalıştım. Yelek iş yerimden bir arkadaşımın ricası üzerine yapıldı. Boyu 1.60 olarak aldığımızda aşağı yukarı siz de kendinize göre bir ölçü oluşturabilirsiniz zihninizde. Ben daha sonra modelin hem altından hem de üstünden hayli kumaş kestim çok büyük durdu 1.60 civarı bir boy için, bunu belirtmeden edemeyeceğim. Sizler de belki bu ölçüyü alıp ardından fazlalık gördüğünüz kısımları çıkartırsanız daha isabetli olur, bilemiyorum, belki de çok bol seversiniz.
Kumaşımın eni 140 cm di benim. Ama eni çok kısa olmadıkça genelde problem yaratmayacağını söylemek isterim (eni 120 cmye kadar olan bir kumaş bile olabilir). Kısacası 140 cm enli kumaşımı 130 cm olacak şekilde kestim ve ikiye katladım. Yani elimde 140'a 130 olacak ölçüde bir kumaş oldu. Sonra kare oluşturacak şekilde tekrar katladım Aşağıda dörde katlı ve ölçü alınıp kesilmiş kumaşı görüyorsunuz. Tam sarı ile belirtilen noktadan mezura ile ölçüm yaparak 65 cm olacak şekilde tüm pembe ile belirtmeye çalıştığım noktalara mezurayı getirerek işaret aldım. Her bir nokta 65 cm olacak şekilde çiziyor ve kesiyoruz. Tıpkı kloş bir etek işaretler ve keser gibi.
Ardından yaka kısmını aşağıdaki gibi 33 cm kalacak şekilde hesap edip, dışarıya doğru kıvıralım.
33 cm arkada kalacak şekilde kıvırdığımız kumaşımızı aşağıdaki ölçüleri alacak şekilde ayarlıyor ve kesiyoruz. Kumaşımız açınca yeşil ile işaretli şekilde 130 cm oluyor, yani 65 cm bir yanda 65 cm diğer bir yanında kalacak şekilde. kumaşın tam ortasını buluyoruz ve 40 cm lik omuz genişliğini verebilmek için 20cm bir yanda 20 cm diğer yanda kalacak şekilde omuz ölçüsünü alıyoruz. 33 cm in tam bittiği noktadan itibaren ben kol oyuklarını hazırladım. Kol yuvalarının her birinin uzunluğu (aşağıda mavi işaretli) 23 cm uzunluğundadır.
Uzunlukları 23 cm olan kol yuvalarının derinliği yani genişliği ise aşağıda da resmi büyüterek görebileceğiniz gibi 10-11 cm arası açmanız yeterli.
Kesimler tamamen bittikten sonra yaka kısmında ve yeleğin alt kısmında çok uzun bulduğumuz kısımlarını arkadaşımın da isteği ile kısalttık (yuvarladık). Dolayısıyla 65'e 65 lik ölçü hayli uzun oluyor, isteyen kısaltabilir, ya da ölçüyü baştan kısa alabilir.
Kesimler tamamen bittikten sonra kol yuvalarının ve yeleğin tamamen etrafını siyah biye ile geçtim ve yelek hazırdı. Her iki tarafı da kullanılabilecek bir kumaştı zaten ve dolayısıyla içeride ve dışarıda aynı noktalara karşılıklı kopça yerleştirildi. Yapımı oldukça kolay bir proje, yapmak kolaylıklar dilerim.
Sevgiler.
çok güzel bir model, çok beğendim, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilçook havalı olmuş..Öyle babaanne yeleklerinden değil, tarz yani..Ellerine sağlık..Bahar şıklığı için denemeli hemen bir tane..Belki bir kaç farklı renk..Bayıldım..
YanıtlaSilenteresan bir yelek olmuş yaka kısmı çok hoş elinize sağlık :)
YanıtlaSilŞahane olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok şık olmuş ellerinize sağlık. Tarif için ayrıca teşekkürler! güzel bir kumaş bulup alabilirsem bende yapılacaklar listeme yazdım :)
YanıtlaSil